OPASNE KOMBINACIJE LEKOVA I HRANE

Hrana koju jedemo može da utiče na lekove koje uzimamo. Mnogi neznaju da inače zdrava hrana koju unosimo tokom dana može imati ozbiljne posledice kada se pomešaju sa određenim lekovima. Kako farmaceuti tako i lekari moraju da imaju dobru komunikaciju sa pacijentima i da ih upoznaju sa rizicima mešanja određene hrane i lekova koje prepisuju svojim pacijentima.Primeri nekih od rizika:

1.  KALCIJUM + ANTIBIOTICI 

Mlečni proizvodi kao što su mleko,jogurt i sir mogu da utiču sa određenim lekovima,uključujući i antibiotike kao što su tetracycline,doxycycline,ciprofloxacin. Ovi antibiotici mogu da se vezuju sa kalcijumom u mleku, formirajući nerastvorenu supstancu u želucu i u gornjeg tankog creva da telo nije u mogućnosti da ga apsorbuje – rastvori.

2.  TURŠIJE, FERMENTISANA HRANA + MAIO ( monoamineoxidase -antidepresivi )   

Ova kategorija hrane ( a i proveriti one koje nisu navedene ) sadrži tiramin (tyramine), koji je povezan sa povećanjem pritiska kod pacijenata koji uzimaju MAIO i kod pacijenata koji uzimaju određene lekove za Parkinsonovu bolest.

3.  VITAMIN K + WARFARIN

Farmaceuti i lekari treba da savetuju pacijente koji uzimaju varfarin da održavaju dosledan unos vitamina K i izbegnu uvođenja kelja,spanaća i drugih zeleniša u njihovu ishranu. Povećan unos zeleniša može uticati na delotvornost leka.

Izvor: www.pharmacytimes.com

Foto: Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili