Ograničenje visine cena derivata nafte produženo do 30. aprila

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, koja će biti na snazi do 30. aprila.

Uredba je doneta cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva, a njom je propisano i da će se u slučajevima kada je petak državni ili verski praznik koji se praznuje, prosečna veleprodajna cena derivata nafte obračunavati, a najviša maloprodajna objavljivati dan ranije.

Na sednici je doneta i Odluka o izmeni Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte, kojom se važenje umanjene akcize na pojedine derivate (olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja) produžava takođe do 30. aprila.

Odluka je doneta kako bi se očuvali makroekonomska stabilnost i neometano snabdevanje tržišta, a imajući u vidu činjenicu da je u prethodnom periodu došlo do povećanja proizvođačkih cena pojedinih derivata usled rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu.

Vlada je usvojila i Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, kojim se Ministarstvu omladine i sporta odobravaju sredstva u ukupnom iznosu od 300.000.000 dinara za realizaciju programa razvoja sporta, unapređenje sistema sporta i podizanje kapaciteta sportskih saveza.

Na sednici je usvojen i Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Severnu Makedoniju na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ovim zaključkom omogućava se realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana između privrednih društava iz Srbije i regiona.

To neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Ako ste propustili