Trend

Održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije: Nove odluke

U skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije za suzbijanje epidemije izazvane virusom COVID-19, Gradski štab je posebno razmatrao mere koje se odnose na javni prevoz putnika, a čija primena počinje od utorka, 24. novembra.

Na predlog Sekretarijata za javni prevoz, Gradski štab je odlučio da se produži vreme popodnevnog „špica” za tri časa, tako da od utorka traje od 15 do 20 časova. U ovom periodu biće uključeno 236 vozila više od uobičajenog broja, a to znači da će se i u popodnevnom periodu na ulicama Beograda naći 1.641 vozilo javnog linijskog prevoza. Prevoznicima su dostavljena obaveštenja koja će biti istaknuta na prvim vratima vozila, koja se odnose na preporučeni broj putnika u vozilu, u zavisnosti od tipa, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i donetim merama.

Gradski štab apelovao je na građane da racionalno koriste usluge javnog linijskog prevoza, uz poštovanje zakonske obaveze nošenja zaštitnih maski u vozilima.

Gradski štab je doneo naredbu na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije koja sadrži sledeću obavezu: skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Za pozorišta i bioskope (ustanove kulture) važi režim rada do 18 časova, što znači da poslednja projekcija/predstava mora da se završi do tog vremena. Ova obaveza stupa na snagu od utorka, 24. novembra, i trajaće narednih deset dana.

Ovom merom nisu obuhvaćene apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade 24 časa. Takođe, izuzimaju se i prodavnice prehrambene robe i kiosci, koje mogu da rade do 21 čas.

Gradski štab je svim nadležnim službama naložio pojačanu kontrolu sprovođenja donetih mera u narednom periodu, navedeno je u saopštenju nakon sednice Gradskog štaba.

Izvor: Beoinfo