Održan „Veliki školski čas“ u Šumaricama

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su danas u Šumaricama održavanju „Velikog školskog časa“, kojim se svake godine obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanju u Šumaricama prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, ambasadori Nemačke, Austrije, Rusije, Palestine, Belorusije, kao i brojne delegacije iz Srbije i inostranstva.

Moleban je kod spomenika đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Vence ispred spomenika „Peto 3“ u Šumaricama, gde su nemački nacisti 21. oktobra 1941. godine streljali 2.792 civila, položili su, pored Vučića, i predstavnici Vlade Srbije, ambasadori Nemačke, Austrije, Rusije u Srbiji.

Kragujevac i Srbija svake godine svetu, Danom sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano približno 7.000 civila, među kojima je bilo i 270 dece.

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama 1. oktobra na putu Kragujevac–Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili