Odnosi Srbije i Rusije u usponu

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov ocenili su danas u Moskvi da su bilateralni odnosi dveju zemalja na veoma visokom nivou, kao i da se, na obostrano zadovoljstvo, razvijaju u svim pravcima.

Dačić, koji boravi u radnoj poseti Ruskoj Federaciji, izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji, kada je reč o najvažnijim pitanjima našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da je cilj da se ekonomska razmena, koja je veća od dve milijarde evra, poveća, i ocenio da za to postoje realne mogućnosti.

Lavrov je izrazio zadovoljstvo bilateralnim odnosima Srbije i Ruske Federacije, dodavši da su predsednici dveju zemalja u redovnom kontaktu, kao i da njihov dijalog pomaže razvoju saradnje u svim oblastima.

On je podsetio na to da je nedavno u Njujorku razgovarao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dačić je naglasio da je saradnja i komunikacija između dva ministarstva veoma dobra, kao i da će se nastaviti u duhu prijateljstva i daljeg razvoja.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o 180-godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, koje će biti sledeće godine, pri čemu je postignuta saglasnost o tome da taj jubilej treba obeležiti.

Dačić, koji je i kopredsedavajući Međuvladinom srpsko-ruskom komitetu za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, istakao je da će narednog meseca u Srbiji biti održano zasedanje tog komiteta, kao i da će se o tome razgovarati na sastanku sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i ruskim kopredsedavajućim Komitetu Dmitrijem Rogozinom.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili