Od polovine maja počinju obuke za upravnike zgrada

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Jovanka Atanacković izjavila je danas da će već od sredine meseca početi obuka profesionalnih upravnika zgrada po Srbiji, a prve licence će biti uručene u junu.

Atanacković je, ocenivši da sistem obuka i sticanja licenci predstavlja šansu za zaposlenje za veliki broj građana, bilo da se odluče da postanu preduzetnici ili da budu zaposleni u firmi koja se bavi ovom delatnošću, objasnila da je resorno ministarstvo donelo pravilnik koji reguliše ovu problematiku.

Na osnovu iskustava zemalja u okruženju, možemo da očekujemo otvaranje između 15.000 i 20.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti, rekla je ona.

Prema njenim rečima, oni koji budu angažovani u većem broju zgrada moći će da zarade i mnogo više od prosečne plate, a dosadašnja iskustva firmi koje su se profesionalno bavile tim poslom u Srbiji pokazuju da za održavanje dvadesetak zgrada može da se zaradi mesečna plata od približno 55.000 dinara.

U Srbiji se trenutno cena za profesionalnog upravnika kreće između 200 i 350 dinara po stanu, naglasila je ona, izrazivši očekivanje da će, kad ova profesija zaživi na tržištu, veća ponuda doneti i niže cene, kao i bolji kvalitet tih usluga.

Atanacković je istakla da će obuku u trajanju od tri nedelje sprovoditi Privredna komora Srbije (PKS), uz napomenu da troškovi još nisu definisani.

Ukoliko procenjujemo troškove po ugledu na obuke za agente nekretnina, obuka za profesionalne upravnike mogla bi da košta oko 30.000 dinara, navela je ona.

Ovim poslom, kako je objasnila, mogu da se bave svi koji imaju najmanje završenu srednju školu u trajanju od četiri godine, koji polože ispit i nisu osuđivani za krivično delo koje ih čini nedostojnim za vršenje te funkcije.

Takođe, Atanacković je ukazala na to da će polaznici kroz obuku morati da steknu određena pravna znanja o zgradi, da se upoznaju sa Zakonom o stanovanju, nauče karakteristike zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja, ali i da usavrše veštinu komunikacije.

Neke zemlje u okruženju uvele su profesionalno upravljanje kao obavezno, dok je u Srbiji to na dobrovoljnom principu, što znači da stanari mogu sami, među komšijama, da izaberu upravnika ili da angažuju profesionalnog upravnika sa licencom, podsetila je ona.

Foto:pixabay

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili