Od početka ove godine 18 žena smrtno stradalo od svojih partnera ili kao žrtve nasilja

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je od početka ove godine, kako pokazuje statistika, već 18 žena smrtno stradalo od svojih partnera ili kao žrtve nasilja u okviru porodice ili domaćinstva.

U saopštenju se podseća na to da je Vlada Srbije prošle godine donela zaključak da se 18. maj proglasi za Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava delovanje centara za socijalni rad, koji se svakodnevno susreću i kontinuirano rade na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Samo u 2017. godini, pružena je podrška za 16.499 osoba sa iskustvom nasilja, pri čemu je izrečeno 5.253 mera zaštite od nasilja u porodici.

Postupci koji se kod nas vode na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, čija je primena počela od juna prošle godine, uglavnom se tiču fizičkog nasilja, a u manjem obimu psihičkog i seksualnog.

Primeri intervencija u situacijama ekonomskog nasilja su retki, a u ekonomskoj sferi, u okviru podele moći u porodici kroz nejednake uloge u raspodeli stečenih sredstava, leže koreni diskriminacije, koji vode ka primeni nasilja.

Kako bi se ojačao položaj žena, resorno ministarstvo je u poslednjih nekoliko godina dodeljivalo sredstva na osnovu konkursa za projekte ekonomskog osnaživanja žena u domenu organske proizvodnje, modernih tehnologija i zanatstva.

Nacionalna služba za zapošljavanje redovno izdvaja sredstva i subvencije namenjene podršci i pokretanju proizvodnje za žene sa iskustvom nasilja u porodici, a za ta sredstva se može konkurisati u filijalama te službe.

Ipak, u primeni postupaka usmerenih ka materiji nasilja pitanje ekonomskog nasilja se mora na mnogo efikasniji način rešavati.

Potrebne su presude, prve kazne i jasno stavljanje do znanja da ekonomska dominacija u porodici nije ništa drugo nego obična diskriminacija i povreda ljudskih prava.

Zato se u narednom periodu sa opravdanim razlogom može očekivati pojačano angažovanje organa Republike Srbije na suzbijanju ekonomskog nasilja, ne zaboravljajući pritom postojeće žrtve i čineći sve da one budu dostojanstveno zbrinute i ponovo uključene u sve tokove društva.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili