Od danas dozvoljena dnevna plovidba Dunavom i Savom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije danas je dalo odobrenje lučkim kapetanijama da, usled poboljšanja stanja sa ledom i hidrometeoroloških uslova, ukinu zabranu i dozvole dnevnu plovidbu na delovima Dunava i Save.

Lučke kapetanije su dozvolile plovidbu od 7 do 17 časova, uz obavezno podnošenje izveštaja o kretanju brodova, s obzirom na to da se Dunavom i dalje kreću sante leda.

Ministarstvo je, preko lučkih kapetanija u Bezdanu, Apatinu i Novom Sadu, ukinulo obustavu plovidbe na Dunavu od Bezdana do Sremske Kamenice (od 1.427 do 1.260 rkm) i od Luke Beograd do Ušća (1168+000 do 1170+000), kao i duž Save u Srbiji.

Na ovaj način, omogućen je nesmetan rad brodarskim kompanijama na navedenim sektorima Dunava, kao i na Savi, pod uslovima propisanim u saopštenju brodarstvu.

Takođe, omogućeno je funkcionisanje Luke Bogojevo i Luke Bačka Palanka, pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, kao i delimično Luke Beograd.

Ministarstvo upozorava sve učesnike u plovidbi na to da pri prolasku kroz navedeni sektor reke Dunav obrate posebnu pažnju prilikom plovidbe i manevrisanja, podese gabarite (dužinu, širinu i gaz plovila) i smanje brzinu plovidbe, poštujući pravila plovidbe u cilju zaštite ljudskih života, materijalnih dobara, životne sredine i bezbednosti plovidbe.

Ako ste propustili