Od avgusta veće plate za lokalne i pokrajinske inspekcije

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je Vlada Srbije, na predlog tog ministarstva, na poslednjoj sednici usvojila uredbu kojom se omogućava korekcija koeficijenata za rad na terenu za inspektore lokalnih i pokrajinskih inspekcija, što će omogućiti povećanje plata i do 20 odsto.

U saopštenju se navodi da će se uvećanje koeficijenta po osnovu ove uredbe vršiti u okviru raspoloživih sredstava koje lokalne samouprave i autonomne pokrajine izdvajaju za plate, naknade troškova i druga primanja za 2018. godinu i naredne dve budžetske godine.

Ministar Branko Ružić rekao je da ovom odlukom Vlada želi da popravi položaj inspektora na lokalu, dok je isto povećanje za terenski rad republičkih inspektora planirano izmenama Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, na kojima Ministarstvo trenutno radi.

Ružić je naveo da je ovo samo početak kada je u pitanju poboljšanje položaja i uslova rada inspektora, i dodao da se radi na analizi materijalnih i kadrovskih kapaciteta svih 40 različitih inspekcijskih službi, jer, pored zarada, inspekcijske službe bile su i najviše pogođene ranijim racionalizacijama u javnoj upravi.

Prema njegovim rečima, kapaciteti i motivacija inspektora su veoma bitni jer reforma inspekcijskog nadzora pred njih postavlja nove zadatke koji se ogledaju i u preventivnoj funkciji koju sada imaju.

Analiza će pokazati koji je to potreban broj inspektora, a potom ćemo utvrditi plan trogošnjeg zapošljavanja novih inspektora i kontinuiranog opremanja neophodnom opremom, istakao je ministar.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili