Od 4.709 naselja u Srbiji nestaje njih 1.200

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež potpisali su danas Sporazum o saradnji na polju sprovođenja zajedničkih aktivnosti u cilju pronalaženja mera za postizanje usklađivanja rada i roditeljstva.

Đukić-Dejanović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u prostorijama Privredne komore Srbije upozorila na to da naša zemlja zbog negativnog prirodnog priraštaja svake godine izgubi gradić od približno 36.000 stanovnika.

Od 4.709 naselja u Srbiji nestaje njih 1.200, dok je 50 potpuno praznih, navela je ona i dodala da je rast stanovništva u 2015. godini zabeležen samo u sedam gradova i tri opštine.

Od sredine prošlog veka, kako je istakla, demografski indikatori su veoma negativni i to za posledicu ima staro stanovništvo i depopulaciona područja u Srbiji, što neminovno vodi slabljenju radne snage.

Đukić-Dejanović je podsetila na to da je 2008. godine donet dokument za podsticanje natalitetne politike, čiji je krajnji cilj bio usklađivanje rada i roditeljstva.

Prema njenim rečima, potpisivanjem pomenutog dokumenta sa predstavnicima Privredne komore Srbije napravljen je prvi formalni korak u ostvarivanju tog cilja, odnosno popravljanju radne efikasnosti i roditeljske funkcije istovremeno.

Nastojaćemo da zakonsku regulativu počnemo da primenjujemo intenzivnije u različitim privrednim subjektima kako bi roditelj bio zadovoljniji i efikasniji u procesu rada, objasnila je ona.

Ovim sporazumom je, kako je precizirala, dogovoreno da se sprovede istraživanje kojim će biti obuhvaćeno 5.000 zaposlenih, a koji će dati sugestije kako oni vide mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva.

Čadež je podvukao da to što je u Srbiji sve manje stanovništva nije samo demografski, sociološki i socijalni problem, već ekonomsko pitanje.

On je ponovio da je naša zemlja sve starija, da je stanovništvo starije od 40 godina i samim tim sve manje sposobno da privređuje, istakavši da je namera da se utvrdi stanje na terenu i da se vidi da li je moguće primeniti mere kojima bi se bolje uskladilo roditeljstvo i rad.

Cilj poslodavca je da ima zadovoljnog radnika, koji dobro obavlja svoj posao i zna da nema konflikt u ulozi zaposlenog i roditelja.

Istraživanje je samo prvi deo našeg zajedničkog zadatka, dok je drugi sprovođenje niza mera sa kompanijama kako bi se te stvari poboljšale, naveo je Čadež.

Ovaj problem nije nacionalni, već je univerzalan i sa njim se suočavaju sve zemlje u Evropi, ukazao je on i dodao da su pojedine zemlje u regionu posao i roditeljstvo dobro uskladile, poput Slovenije i Hrvatske.

Izvor: Vlada Srbije
Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili