Očekuje se proizvodnja 170.000 tona paradajza

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković posetila je danas poljoprivredna gazdinstva koja se bave plasteničkom proizvodnjom povrća u Vlasotincu i organskom proizvodnjom voća u Blacu.

Bogosavljević-Bošković je tom prilikom razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednicima o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi i problemima sa kojima se susreću.

Ona je prilikom susreta sa proizvođačima povrća Jablaničkog okruga, istakla da se ove godine očekuje proizvodnja od 170.000 tona paradajza, što je za približno 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Govoreći o varirajućoj ceni tog povrća, ona je objasnila da je velika količina proizvedenog paradajza uslovila nižu otkupnu cenu, ali da se sa nižom cenom proizvodnje i sa izvanrednim prinosima kao do sada, cena stabilizovala i da ne treba očekivati njeno novo variranje.

Takođe, Bogosavljević-Bošković je ukazla na to da se za uvoz paradajza u Srbiju pored osnovne carine u iznosu od 30 odsto, naplaćuje i posebna dažbina u iznosu od 12 dinara po kilogramu, a u periodu od 15. maja do 15. septembra naplaćuje se i sezonska carina od 20 odsto, što takođe štiti domaće proizvođače.

Proizvođači su posebno istakli značaj subvencija koje su direktno uticale na modernizaciju i proširenje proizvodnje.

Iako su zasadi pod organskom proizvodnjom povećani 2015. godine u odnosu na 2014. godinu za više od 65 posto, nismo zadovoljni kako je iskorišena mogućnost za ovaj vid proizvodnje, rekla je Bogosavljević-Bošković tokom obilaska zasada kupina porodice Vulić u selu Donje Grgure kod Blaca.

Srbija, kako je naglasila, ima površine koje se mogu odlično iskoristiti za organsku proizvodnju voća.

Ona je istakla da resorno ministarstvo podržava i subvencijama pomaže organsku proizvodnju kroz pomoć za podizanje zasada, nabavku sadnica, stubova, protivgradne mreže, izgradnju prerađivačkih kapaciteta, i to u novčanim iznosima koji su približno 40 posto viši nego za konvencionalnu proizvodnju.

Bogosavljević-Bošković je posebno istakla rezultate programa „Fruit and berries“, koji su zajedno realizovale Republika Srbija i Kraljevina Danska, a to su nabavke traktora i priključnih mašina, novi zasadi voća, edukacija 10.500 ljudi i više od 800 novih radna mesta, posebno za žene i mlade, što je približno 5 miliona evra uloženih u proizvodnju voća.

Vlasnik hladnjače iz Donjih Grgura Nenad Janićijević je u razgovoru sa Bogosavljević-Bošković istakao da je ovakva proizvodnja voća budućnost Srbije i Topličkog kraja ali i da je neophodno udruživanje proizvođača, stalni kontakt sa agronomima i savetodavnim službama.

Bogosavljević-Bošković je danas posetila i hladnjaču u selu Međuhana, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto:mpzzs.gov.rs

Ako ste propustili