Objavljen poziv za prodaju starih potraživanja

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Agencija za osiguranje depozita danas objavila poziv za ustupanje uz naknadu (prodaju) portfelja potraživanja banaka u stečaju, kao i potraživanja u ime i za račun Republike Srbije, u iznosu od približno 240 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je to prvi korak ka prodaji starih potraživanja, učinjen nakon 18 godina, sa ciljem rešavanja pitanja dugovanja iz prethodnog perioda.

On je objasnio da je ponuđeni kombinovani portfelj brižljivo odabran zbog postojanja određenog nivoa izvesnosti u naplati, a posebno imajući u vidu strukturu i tržišnu vrednost instrumenata obezbeđenja.

Očekuje se da će kombinovani portfelj zbog svog sastava i sinergetskog efekta ostvariti odgovarajuću valorizaciju na tržištu, kao i da će poverioci putem ove forme prodaje u većoj meri naplatiti svoja potraživanja nego da su ih pojedinačno iznosili na tržište, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, nakon prodaje pomenutog portfelja, prvog takve vrste, planirano je da se tokom naredne godine zainteresovanim investitorima ponudi još jedan, veći paket potraživanja nominalne vrednosti od 700-800 miliona evra.

Mali je objasnio da se nakon uspešne realizacije prodaje očekuje da sredstva obezbeđenja po potraživanjima, koja su predmet prodaje (zgrade, oprema i zemljište) budu vraćena u privredne tokove i doprinesu nastavku dinamičnog rasta privrede Srbije, kao i stvaranju povoljnijeg privrednog okruženja.

Detaljne informacije o postupku i predmetu prodaje biće dostupne zainteresovanim učesnicima, a nakon predviđene procedure biće im omogućeno da se detaljno upoznaju sa relevantnim informacijama vezanim za ovaj portfelj.

Postupak je otvoren do 30. novembra ove godine, rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 7. decembar, a očekuje se da najbolja ponuda bude odabrana i postupak prodaje okončan tokom decembra.

Sa ciljem adekvatne realizacije prodaje ovog porfelja, koristi se međunarodno iskustvo i praksa, uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije, dodaje se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Next Post

Psihobili bend PSI ove subote u SubBeernom centru

Чет окт 11 , 2018
Psihоbili triо PSI svira 13. оktоbra u 21 čas u SubBееrnоm Cеntru kоji sе nalazi u pоdzеmlju Cеtinjskе 15 u cеntru Bеоgrada. Vеlikim kоncеrtоm bеnd ćе prеdstaviti i svоj nоvi album „Tik Tak“ u izdanju izdavačkе kućе „Mascоm rеcоrds“. Кaо spеcijalni gоst nastupaćе Dj Sandra D Witch. Оva bеоgradska оrijеnt […]