Obezbeđen novac za modernizaciju narodnih kuhinja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je resorno ministarstvo obezbedilo sredstva za obnovu opreme za narodne kuhinje u Srbiji.

Vulin je, posetivši sedište Crvenog krsta u Požarevcu, izneo podatak da narodne kuhinje nisu obnavljane 21 godinu, a da je sada, zahvaljujući većim uštedama i boljem poslovanju, obezbeđen novac za to.

Ministar je istakao da je u tu svrhu izdvojeno 50,56 miliona dinara, a tom sumom će se zadovoljiti sve potrebe narodnih kuhinja, kako bi se obroci pripremali u skladu sa najvišim standardima.

On je, napominjući da je za narednu godinu Ministarstvo predvidelo 515 miliona dinara za različite programe koje će raditi sa Crvenim krstom, istakao da to znači da će svih 77 narodnih kuhinja u Srbiji nastaviti da radi, odnosno da će 36.000 korisnika dobiti svoj obrok.

Srbija će, uz značajnu ulogu Crvenog krsta, nastaviti da brine o onima kojima je pomoć potrebna i omogućiti da im život zaista bude bolji i sadržajniji, naveo je Vulin, dodavši da će se svaki dinar koji država uštedi vratiti u sistem socijalne zaštite.

Ministar je, govoreći o aktuelnoj vremenskoj situaciji, naglasio da su centri za socijalni rad uključeni u štabove za vanredne situacije u svim opštinama i da obilaze korisnike, kao i da je svima ponuđena pomoć.

On je napomenuo da su kapaciteti za zbrinjavanje dovoljni, pri čemu je veliki broj ljudi premešten u odgovarajuće centre, dodajući da su svi gerontološki centri takođe spremni da prime one kojima je neophodna pomoć.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević rekao je da njegova lokalna samouprava ima odličan partnerski odnos sa Crvenim krstom, i da taj grad iz svog budžeta izdvaja više od 13 miliona dinara kao jednokratnu pomoć za socijalno ugrožena lica, što dovoljno govori o tome da lokalna samouprava brine o svojim sugrađanima.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović naglasila je da je do sada Crveni krst u Požarevcu imao opremu za pripremu obroka staru 21 godinu, a da je sada dobio od Ministarstva novu opremu vrednu skoro 600.000 dinara.

Prema njenim rečima, narodna kuhinja u Požarevcu jedna je od najvećih koju Crveni krst ima u Srbiji, sa 850 socijalno ugroženih korisnika, a topli obroci koji se tu pripremaju nekada su jedini obroci koje korisnici tokom dana imaju.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili