Obeležen Dan vojnih veterana

Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana održana je sinoć u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu, na kojoj je odata počast poginulim i umrlim vojnim veteranima i uručena priznanja zaslužnima.

Skupu su prisustvovali ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, predstavnici udruženja veterana, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i gosti iz javnog, kulturnog i verskog života.

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja institucijama i tradicionalnim i veteranskim udruženjima.

Ministar odbrane je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiša Dikovića uručio Zlatnu plaketu Ministarstva odbrane potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, dok je Vojna spomen medalja za doprinos Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije uručena predsedniku Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnika invalida Srbije Miroslavu Lazoviću.

Plaketom Ministarstva odbrane nagrađeno je Udruženje vojnih penzionera Srbije, čiji je predsednik, general-potpukovnik u penziji Ljubomir Draganjac i primio priznanje, dok je pukovnik u penziji Milojko Nikolić, u ime Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, preuzeo zahvalnicu Ministarstva odbrane.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović poklonio je ministru odbrane Aleksandru Vulinu, kopiju zastave jedne od najčuvenijih jedinica srpske vojske, 2. pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ prvog poziva Moravske divizije – čuvenog „gvozdenog“ puka.

Stefanović je zahvaljujući u ime svih dobitnika priznanja, istakao da priznanje doživljava ne samo kao nagradu Ministarstvu unutrašnjih poslova za odličnu saradnju u sistemu bezbednosti, za koji je rekao da poslednjih godina funkcioniše sve bolje

Možda je još važnije da sistem bezbednosti funkcioniše jedinstveno, na način da ne gledate boju uniforme, niti kojoj službi ili ministarstvu pripada određeni pojedinac, već koliko može da doprinese Srbiji. Čestitajući svim ratnim veteranima praznik, želim da istaknem da sam ponosan što živim u takvoj domovini u kojoj se vodi računa o ljudima koji su je zadužili i na koje smo ponosni, ali i kojima smo iskreno zahvalni, naveo je Stefanović.

On je naglasio da je Srbija oduvek vodila oslobodilačke ratove u kojima je pokazala izuzetnu hrabrost i čast i da ne sme da zaboravi svoje sinove i kćeri koji su za njenu slobodu dali život.

Danas država ume da ceni ono što su ratnici i vojni veterani za nju uradili i da ih aktivno uključuje u proces prenošenja znanja mlađim generacijama. Na svima nama koji se danas bavimo bezbednosti sistemom Republike Srbije je da uložimo maksimalne napore da osiguramo da se sukobi više nikada ne ponove i da Srbija uvek bude spremna da gradi konstruktivnu budućnost, ali koja je spremna i da se brani, da zaštiti i svoje nebo i svoju vodu i svoju zemlju i svoj narod i svakog svog čoveka, istakao je Stefanović.

Na svečanoj akademiji pročitana je i čestitka koju je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio vojnim veteranima.

U njoj se, između ostalog navodi da su naši preci uložili hrabrost i odvažnost, kao i svoje živote za dobrobit Srbije i potomaka, urezavši svoja imena u istoriju srpskog naroda.

Čestitajući vam praznik sećaćemo se vaših časnih žrtava, odajemo vam počast i obavezujemo buduća pokoljenja da slede vaš put za dobrobit Srbije, ističe se u čestitki predsednika Srbije.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: mod.gov.rs

Ako ste propustili