Obeležen Dan sećanja na žrtve „Oluje“

Državna manifestacija posvećena obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji Hrvatske „Oluja“ koja je počela 4.avgusta 1995.godine, a u kojoj je ubijeno 2.000 i proterano više od 200.000 Srba, održana je večeras u naselju Veternik kod Novog Sada pred 30.000 ljudi.

Patrijarh srpski Irinej je služio parastos, a obeležavanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, kao i izbegli i prognani Srbi, članovi porodica stradalih u „Oluji“ i brojni građani.

Sastanak u Gradskoj kući u Novom Sadu održan je bez prisustva medija, a po njegovom završetku svu učesnici su prisustvovali obeležavanju pomenute manifestacije.

U razgovoru su učestvovali patrijarh srpski Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Takođe, prisutni su bili i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Vlade AP Vojvodina Igor Mirović, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Generalni sekretar u Kabinetu predsednika Republike Srbije Nikola Selaković najavio je tim povodom da će Srbija i Republika Srpska na jesen pripremiti deklaraciju o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minumuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.

On je objasnio da to neće biti samo deklaracija, već i neka vrsta programskog dokumenta.

Vučić i Dodik će, kako je naveo, predstaviti deklaraciju na jesen, 25. ili 26. novembra, kada ulazimo u 100-godišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, ili 1.decembra povodom formiranja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Selaković je ukazao na to da na današnjem sastanku najvažnije bilo pitanje kako država Srbija i njene institucije da daju veći doprinos poboljšanju izučavanja srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju, ali i dijaspori.

Izvor: Vlada Srbije,Beogradske vesti

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili