Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin predvodio je danas državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Vulin je položio vence kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu.

On je tom prilikom poručio da su prošle samo 72 godine od juriša logoraša željnih slobode, a da smo već zaboravili ko je žrtva, a ko dželat.

Srbija nikada nije bila na pogrešnoj strani i ne sme da dopusti da je svrstaju tamo gde nije bila i da se istorija koju je stvarala na najbolji, najpravedniji i najhrabriji način izbriše i promeni, naglasio je ministar.

Ceremoniji su prisustvovali i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Saveta romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se danas u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika u Jasenovcu i posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje, Rome stradale u masovnim i nečovečnim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili