O platama i penzijama oko 14. oktobra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnja zajednička sednica vlada Republike Srbije i AP Vojvodine nastavak onoga što je započela prethodna Vlada, dodavši da je i ovom prilikom bilo reči o značajnim infrastrukturnim projektima.

Brnabić je, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Vlade AP Vojvodine Igorom Mirovićem, istakla da su u planu modernizacija Novog Sada, Vojvodine i Srbije, i najavila pomoć poljoprivrednicima kako bi se ublažile posledice suše.

U fokusu je svakako završetak započetih projekata, kao i izgradnja sistema za navodnjavanje, navela je ona i podsetila na to da je počela realizacija 14 ovakvih projekata, kojima će biti pokriveno 50.000 hektara oranica.

Prema njenim rečima, naša zemlja je do sada imala samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pokrivenog sistemom za navodnjavanje, što je veoma malo.

Premijerka je podvukla da se moraju u roku završavati projekti koji su započeti, poput zgrade Radio-televizije Vojvodine, Narodnog muzeja u Subotici, Naučno-tehnološkog inovacionog parka i drugih.

Projekat izgradnje Naučno-tehnološkog inovacionog parka u Novom Sadu, od 29.000 kvadratnih metara, započet je u oktobru prošle godine i očekujemo da taj park bude jedna od najboljih institucija te vrste u jugoistočnoj Evropi, istakla je Brnabić.

Na sednici je, kako je prenela, bilo reči i o posebno važnim projektima, koji su na vrhu liste prioriteta, poput rekonstrukcije državnog puta Novi Sad– Zrenjanin i rehabilitacije državnog puta Zrenjanin–Beograd.

Ona je kao važan projekat izdvojila i Institut Biosens u Novom Sadu, koji je centar digitalizacije u poljoprivredi ne samo za Vojvodinu i Srbiju, već i za Evropu.

Za izgradnju nove zgrade za Institut biće uloženo 14 miliona evra, dok će gradnja započeti naredne godine, najavila je predsednica Vlade i izrazila očekivanje da će pomenuti značajni projekti doprineti modernizaciji čitave zemlje.

Takođe, kako je dodala, od nacionalnog je značaja da se Srbija pokaže u najboljem svetlu 2019. godine, kada će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope.

Premijerka nije želela da komentariše navode o iznosu povećanja plata i penzija, ali je dodala da se zvanične informacije mogu očekivati oko 14. oktobra.

Mirović je ocenio da je ovo politika okupljanja oko projekata i politika političkog kontinuiteta sa prethodnom Vladom.

Nakon druge zajedničke sednice dveju vlada, potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i Mirović potpisali su Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad–Zrenjanin i Zrenjanin–Borča.

Ako ste propustili