Novi zakon o stanovanju

Novi zakon o stanovanju koji je Vlada Srbije dostavila u skupštinsku proceduru po hitnom postupku trebalo bi da se usvoji do kraja godine.

Novine koje donosi ovaj zakon je posao upravnika zgrade koji neće biti plaćen i njegove nadležnosti će biti utvrđene zakonom. Upravnik zgrade je dosadašnji predsednik skupštine stanara samo sa naglašenom upravljačkom ulogom a koja se odnosi na obaveštavanje nadležnih organa o hitnim intervencijama,da vodi računa o olucima,zaključi ugovor u ime stanara sa javnim preduzećima, odnosno zastupa zajednicu stanara u svim pravnim poslovima.

Ukoliko niko od stanara ne želi da bude upravnik zgrade otvorena je mogućnost da se angažuje eksterno lice,profesionalni upravnik, koje će obavljati tu funkciju. Ukoliko se stanari zgrade ne organizuju i ne izaberu upravnika bilo među stanarima bilo profesionalnog, opština će uvesti prinudnu upravu i angažovati profesionalnog upravnika sa liste koju će voditi Privredna komora Srbije. Njega će plaćati stanari, ali samo dok ne izaberu upravnika.

Ukoliko neko od stanara ne bude želeo da plaća naknadu za održavanje zgrade, upravnik će imati pravo da dokaze o neplaćenoj naknadi podnese privatnim izvršiteljima, a kazne se kreću od 5.000 do 50.000 dinara.

Novi zakon će rešiti pitanje zaštićenih stanara.  Zaštićeni stanari su stanari koje je država uselila u nacionalizovane stanove ili konfiskovane na neodređeno vreme.Zaštićeni stanari biće preseljeni u stanove u javnoj svojini i imaće mogućnost otkupa tih stanova kao i sva druga lica 90-tih godina koja su živela u javnim stanovima.

Foto:pixabay

 

Ako ste propustili