Novi most kod Ljubovije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić susreli su se danas na mostu “Bratoljub”, koji spaja Ljuboviju i Bratunac, sa predsednikom i premijerom Republike Srpske – Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Vučić je, nakon obilaska radova na mostu, okupljenim građanima poručio da je važno da se spajaju obale, gradovi, države, da se spaja srpski narod, ali i Srbi i Bošnjaci.

Prema njegovim rečima, mostovi su osnov za pristojnu vezu, preko njih se upoznajemo i počinjemo da se razumemo i shvatamo koliko smo jedni drugima potrebni.

Mostovi donose novac, investicije i znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od nas i nama najvažnijih, podvukao je premijer.

On je naglasio da Balkan neće opstati bez mostova, i objasnio da graditi ih danas znači da smo razumeli da je to što smo različiti na ovom prostoru naša najveća šansa.

Vučić je istakao da se ne sme stati sa gradnjom mostova, budući da su oni uslov svih naših uslova koji će umnožiti naš kapital i znanje.

Nikolić je rekao da je Drina reka koja traži da se stalno grade ćuprije, kako bi spajale narod.

Most na Drini nije tek strateški proizvod koji skraćuje put transporta za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa Koridorom 11 i lukom Bar, dodao je on, ukazavši i na važnost činjenice da most ima dve trake sa obe strane, namenjene biciklistima i pešacima.

Dodik je rekao da je ovaj most dokaz spajanja ljudi, mogućnosti da se brže sretnu i dođu, i predstavlja zahtev savremenog života.

On je istakao da most „Bratoljub“ takođe svedoči o specijalnim vezama i da je rezultat dogovora sa Vladom Srbije i predsednikom Srbije.

Dodik je naveo da Banjaluka i Beograd imaju najbolje odnose od nastanka Republike Srpske, i iskazao zahvalnost Tomislavu Nikoliću na veoma uspešnoj saradnji.

Oni su zajedno obišli radove na ovom mostu, koji spaja obale reke Drine, i uverili se tom prilikom u dinamiku izvođenja radova.
Most „Bratoljub“ je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova, od čega su četiri u Drini i po dva na obalama reke.

Preostali su još završni radovi na uređenju pešačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake.

Dnevno između Ljubovije i Bratunca preko reke pređe 5.000 ljudi.

Obilasku radova prisustvovali su i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministri vlada Republike Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine (BiH).

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili