Novi KPZ u Pančevu počinje sa radom do kraja godine

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i ministar pravde Bosne i Hercegovine (BiH) Josip Grubeša posetili su danas novoizgrađeni Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Pančevu, koji će početi sa radom do kraja godine.

Kuburović je, tokom obilaska novog objekta za izdržavanje kazne zatvora i mera pritvora, istakla da se novi KPZ svrstava u red najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji i da ima kapacitet za smeštaj 500 lica lišenih slobode.

Ona je rekla i da se kompleks sastoji od deset zgrada ukupne površine 24.000 kvadratnih metara, i podsetila na to da je Zavod izgrađen u roku od dve godine sredstavima Razvojne banke Saveta Evrope.

Takođe, Kuburović je podsetila na to da će u novom KPZ raditi više od 250 ljudi, od kojih je 170 novozaposlenih.

Ona je navela da je u junu raspisan konkurs za prijem novih 120 pripadnika Službe za obezbeđenje, kao i da je u toku konkurs za popunjavanje radnih mesta za Službu zdravstvene zaštite i Službu za obuku i upošljavanje, a krajem meseca biće objavljen i konkurs za prijem u službe za tretman i opšte poslove.

Grubeša je istakao da je jedan od povoda posete Srbiji da se upozna sa tehničko- organizacionim uslovima novog zatvora, uzimajući u obzir to da u Sarajevu takođe treba uskoro da bude otvoren prvi državni zatvor za smeštaj više od 350 lica lišenih slobode.

On je naveo da su iskustva Srbije, odnosno početak rada ove ustanove u Pančevu, koja je po svojoj strukturi i funkciji vrlo slična budućem zatvoru BiH, od velikog značaja za Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

Takođe, Grubeša je ukazao na to da će uskoro u BiH biti raspisan konkurs za prijem radnika u prvom državnom zatvoru u Sarajevu.

Kuburović i Grubeša su ocenili da ministarstva pravde Srbije i BiH imaju dobru saradnju koja se ostvaruje na svim nivoima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili