Novi izborni programi i redefinisan nastavni plan za gimnazije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Radna grupa za izradu smernica razvoja opšteg srednjeg obrazovanja usaglasila redefinisani nastavni plan za sva tri tipa gimnazija – opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički.

Radna grupa je imala zadatak da, u skladu sa pravcima iz Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine i akcijama iz Akcionog plana, pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.

Principi za izradu smernica bili su postupnost u uvođenju novina, postupna priprema škola, nastavnika i učenika za novine koje su usmerene na ostvarivanje dugoročnih ciljeva obrazovanja definisanih u Strategiji (kvalitet, obuhvat, relevantnost i efikasnost).

Takođe, jedan od principa je bila izbornost, veća ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme učenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i većeg zadovoljstva učenika obrazovanjem i interdisciplinarnost, prevazilaženje predmetnih granica putem uvezivanja različitih disciplina u smislene celine, a radi razvijanja funkcionalnih znanja i kompetencija učenika.

Redefinisani nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta (strani jezik, biologija, hemija i dr.) i nove izborne programe, pored postojećih (Građansko vaspitanje/Verska nastava i Drugi strani jezik).

Novi izborni programi su Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke, pri čemu se u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehničkim naukama.

Izborni programi koji se uvode su i Umetnost i dizajn; Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacije; Metodologija naučnog istraživanja i Savremene tehnologije.

Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima učenja. Novine imaju za cilj povećanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, povećanje obuhvata učenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, razvijanje kompetencija učenika i pripremu za život u 21. veku, život u svetu čestih i brzih promena.

U narednom periodu Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja će na osnovu usaglašenog nastavnog plana izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije

Ako ste propustili