Nova zgrada „Tiršove“ u narednih četiri do pet godina

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su danas Sporazum o bespovratnoj finansijskoj pomoći za izradu studije izvodljivosti za izgradnju nove zgrade Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“.

Bespovratna sredstva u vrednosti od 250.000 evra obezbeđena su iz Slovačkog fonda za inkluzivni rast (SIGA), a dobijena su preko Razvojne banke Saveta Evrope.

Nova zgrada nalaziće se u neposrednoj blizini postojeće, na mestu današnjeg parkinga, u krugu Kliničkog centra.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je u potpunosti obezbeđen novac za izgradnju i opremanje „Tiršove dva“ i da je određena lokacija, i naveo da u novom objektu treba da budu smeštene operacione sale, intenzivna nega i poliklinika.

Direktor Univerzitetske dečje klinike Zoran Radojičić istakao je da potpisivanje Sporazuma o bespovratnoj finansijskoj pomoći za izradu studije izvodljivosti znači da će eksperti proceniti šta je ono što deci treba i kako bolnica treba da izgleda u narednih 30 do 40 godina.

Radojičić je napomenuo da su u toku radovi na fasadi „Tiršove jedan“, koja je bila nebezbedna, i dodao da očekuje da će radovi na izgradnji novog objekta biti završeni u narednih četiri do pet godina.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović podsetila je na to da se radi na obnovi pet zdravstvenih centara, kao i da bi rekonstrukcija fasade u Tiršovoj trebalo da budu završena do 21. aprila.

Prema njenim rečima, dobijena su bankarska odobrenja za nabavku opreme za Tiršovu vredna 4,7 miliona evra.

Mihajlović je ukazala na to da je u Tiršovoj 2016. godine pomoć zatražilo 200.000 mališana i da je to višestruko više u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka, kada je u toj ustanovi lečeno 30.000 dece.

Naš zadatak jeste da lekari imaju dobre uslove za rad, a deca dobre uslove za lečenje, rekla je ona.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ambasador Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili