Noć veštica: Šta se slavi?

Noć veštica koja se slavi u noći 31.oktobra je u stvari keltska Nova godina. Noći veštica je stari paganski običaj koji se slavio u Irskoj u vreme smene godišnjih doba. Irski migranti su ovu svetkovinu preneli u Severnu Ameriku u 19.veku koja se tokom vremena proširila na još nekoliko država širom sveta.

Kelti su ovaj praznik posvećivali paganskom božanstvu Samhain koji se slavio 31.oktobra,a 1.novembra je bila Nova godina. Verovali su da se na taj dan duhovi mrtvih vraćaju na zemlju i da uništavaju useve. Kelti su se okupljali oko lomače na taj dan gde su palili useve i žrtvovali životinje kako bi smirili nemirne duhove. U toku proslave nosili su kostime od životinjskih glava i kože.

Tokom vremena ovaj paganski praznik je u Americi dobio drugačiji oblik pa se proslavlja uz gledanje horor filmova,kostime koje podsećaju na veštice ili neke likove iz horor filmova,a deca idu od kuće do kuće skupljajući slatkiše uz reči „trick or treat“ -„smicalica ili poslastica“. „Smicalica ili poslastica“ je uzrečica koja se koristi kako bi naterala vlasnika da deci daruje nešto ili će biti žrtve neke smicalice – nevaljalosti.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili