Nikada nismo svoj napredak merili na osnovu toga koliko smo poglavlja otvorili

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom.

Brnabić je svom sagovorniku poručila da, zahvaljujući uspešnim ekonomskim i političkim reformama, Srbija nastavlja sigurnim putem ka članstvu u zajednicu evropskih država.

Ona je istakla da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u Uniju, naša zemlja nastavlja svoje unutrašnje reforme.

To činimo ne samo zbog toga da bismo pokazali posvećenost evropskom putu, već i zato što rezultati koje stvaramo doprinose poboljšanju životnog standarda i kvaliteta života svih građanki i građana Srbije, podvukla je Brnabić.

Predsednica Vlade je Mekalisteru poručila da ispunjavanje obaveza neophodnih za otvaranje pristupnih poglavlja za Srbiju ne znači proces „štikliranja“ stavki, već da to usmerava našu zemlju ka bržem razvoju i društvu budućnosti.

Nikada nismo svoj napredak merili na osnovu toga koliko smo poglavlja otvorili, i to nećemo činiti ni ubuduće. Merićemo napredak na osnovu toga koliko smo radnih mesta stvorili i koliko smo unapredili svakodnevni život našim građanima, kao i koliko smo unapredili životno okruženje u Srbiji, naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je važno da se kao društvo usaglasimo oko prirotieta i toga šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspešnih država.

Srbija će, kako je naglasila, i u narednom periodu nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Predsednica Vlade je pozdravila pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svake zemlje obavlja na osnovu individualnih zasluga, i izrazila nadu da će države članice EU uvažiti te napore i odrediti vremenski okvir za njihovo pristupanje EU, odnosno da ostave otvorenu mogućnost pristupanja novih članica u narednom budžetskom periodu.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili