Nepravilnosti u radu Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije uputilo je danas dopis Savetu Univerziteta u Kragujevcu sa obaveštenjem da je inspekcijski nadzor nad radom Fakulteta medicinskih nauka, koji je okončan polovinom januara, utvrdio nepravilnosti u radu.

U dopisu se navodi da se saglasno odredbama člana 127 Zakona o visokom obrazovanju i mišljenju nadležnog sektora, samostalnoj visokoškolskoj ustanovi nalaže da poništi javnu ispravu i stečena nastavno-naučna zvanja po osnovu te isprave studentu Aleksandru Arsenijeviću.

Student Aleksandar Arsenijević upisan je na doktorske akademske studije u školskoj 2012/2013. godini. Rok za prijavu na konkurs bio je 12.10.2012. godine, dok je u diplomi broj 2038 od 09.12.2012. godine Univerziteta u Kragujevcu Fakulteta medicinskih nauka navedeno da je imenovani stekao visoko obrazovanje i stručni naziv doktor medicine, završivši studije medicine na navedenom fakultetu dana 31.10.2012. godine, odnosno posle roka za prijavu na konkurs za upis doktorskih akademskih studija.

Takođe, Ministarstvo je članovima Saveta ukazalo i na prvostepenu meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Asenijevića, koju je donela Agencija za borbu protiv korupcije, kao i na činjenicu da je Agencija već jednom utvrdila da je Arsenijević prekršio zakon i donela meru javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

Imajući u vidu da je funkcija rektora jedna od najodgovornijih u akademskoj zajednici i da rektor Univerziteta treba u svakoj prilici da podstiče akademsku vrlinu i svojim primerom pokaže profesionalni integritet, boreći se za kvalitet visokoškolskih ustanova, Ministarstvo preporučuje članovima Saveta da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, pokrenu postupak pred Etičkom komisijom Univerziteta u Kragujevcu protiv rektora prof. dr Nebojše Arsenijevića i razmotre sve činjenice kako bi se utvdila istina, navodi se u dopisu.

Foto:Ilustracija/pixaby

Ako ste propustili