Nekadašnje ideje za spomenik knezu Mihailu u Beogradu

Spomenik knezu Mihailu u Beogradu nalazi se na Trgu republike. Podignut 1882.godine i posvećen je knezu Mihailu Obrenoviću.

Ideju za spomenik knezu MIhailu nakon ubistva u atentatu u Košutnjaku 1868. godine prvi je podneo ruski vajar Mihail Osipovič Mikešin ali njegov predlog nije prošao već je kasnije na konkursu pobedio italijanski vajar Enriko Paci.

Ruski vajar Mihail Osipovič Mikešin imao je dva idejna rešenja i to za spomenik koji bi se nalazio u Košutnjaku i za spomenik koji bi se mogao postaviti na današnjem Studentskom trgu ( Velikoj pijaci).

Idejno rešenje spomenika koji bi se nalazio u Košutnjaku predstavljalo je u stvari kapelu ispred koje bi se nalazile tri fontane. Na kapeli bi se nalazila figura kneza Mihaila u poluležećem položaju koga sa leve strane ujeda zmija.

Idejno rešenje za spomenik u Košutnjaku

Drugo idejno rešenje pkoje bi se nalazilo na današnjem Studentskom trgu predstavljalo je kneza Mihaila u stojećem položaju pored koga sa desne strane stoji Ali Raza paša koji spušta ključeve Beograda i drugih gradova u Srbiji.

Idejno rešenje za spomenik na Velikoj pijaci ( današnji Studentski trg)

Javni konkurs za spomenik knezu Mihailu raspisan je leta 1873. godine gde je navedeno da će spomenik biti postavljen na Pozorišnom trgu ( dana Trg republike). Pobednik konkursa saopšten je u novembru 1873. godine. Zbog čega idejna rešenja ruskog vajara nisu prošla ima mnogo, u koja su svakako uključena i politička.

Ako ste propustili