Neistiniti navodi o skupu u Beogradu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su netačni navodi koji su se pojavili u više medija da policija nije preduzela odgovarajuće mere u pojedinim situacijama na jučerašnjem skupu održanom u centru Beograda i da je čak napala jednu novinarku.

U saopštenju se navodi da je reč o tendencioznim, zlonamernim i neistinitim tvrdnjama, i objašnjava da je za juče u Beogradu jedino bio, u skladu sa zakonom, prijavljen skup ispred Doma Narodne skupštine, u organizaciji Srpske napredne stranke.

Ostala okupljanja, koja su najavljena na društvenim mrežama, nisu prijavljena policiji, što predstavlja jasno kršenje Zakona o javnom okupljanju.

U skladu sa prijavom Srpske napredne stranke, MUP je preduzeo odgovarajuće mere na obezbeđenju skupa, kao i na nesmetanom kretanju građana u tom delu grada.

Kada je reč o evidentiranim incidentima, Policijskoj stanici Stari grad je više građana prijavilo da su od strane učesnika kontramitinga, nedaleko od Doma Narodne skupštine, sprečeni da dođu na skup u organizaciji Srpske napredne stranke.

Njima je, kako su naveli, onemogućeno slobodno kretanje od strane pojedinih građana koji su ih, uz pretnje i vređanja, u jednom trenutku sprečili da idu ka zgradi parlamenta.

Takođe, u Urgentni centar se javio još jedan građanin koji tvrdi da ga je obezbeđenje skupa napalo ispred Narodne skupštine.

Policija će ispitati svaki od prijavljenih slučajeva i o svemu obavestiti nadležno tužilaštvo, koje će odlučiti da li postoji osnov za podnošenje određenih prijava.

Policiji nije prijavljen napad na novinarku lista „Danas“, niti su je pripadnici MUP-a u civilu, kako tvrde pojedini mediji, napali.

Nisu prijavljeni ni drugi napadi na novinare, o kojima su mediji pisali, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili