„Negujmo srpski jezik“ širom Beograda

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su na Dan Svetog Save – školske slave na više lokacija širom Beograda predstavljeni promotivni posteri u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“.

U saopštenju se navodi da su se time i kompanije „Moj kiosk“ i „Alma kvatro“ priključile ovoj društveno odgovornoj i neprofitnoj akciji, čiji je osnovni cilj zaštita srpskog jezika i pisma i povećanje opšte jezičke kulture i pismenosti.

Promotivni posteri, na kojima su Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić, narodne poslovice i zagonetke, postavljeni su na 15 objekata kompanije „Moj kiosk“, dok će „Alma kvatro“ ustupiti 10 bilborda, 30 sitilajtova i dva reklamna stuba za promociju akcije.

Pored toga, Ministarstvo kulture i informisanja i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) postigli su dogovor o tome da se himna akcije, u izvođenju Dečjeg hora „Čarolija“ Leontine Vukomanović, emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Spot za himnu akcije dostupan je na „Youtube“, a u toku je i izrada sajta akcije.

Akcija „Negujmo srpski jezik“ organizovana je u aprilu 2015. godine na nivou grada Beograda, uz učešće Sekretarijata za kulturu, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Biblioteke grada Beograda.

Formiranjem Posebnog odbora u oktobru 2016. godine, akcija je proširena na republički nivo, uz učešće Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Radio-televizije Srbije (RTS).

Tokom ove godine biće organizovane promotivne akcije u 17 upravnih okruga na teritoriji Srbije, koje će obuhvatati različite kulturno-umetničke programe inspirisane očuvanjem srpskog jezika i pisma.

Reč je o horskim nastupima, dramskim predstavama za decu i odrasle, susretima sa piscima u školama, edukativnim filmovima kratke forme i besplatnim stručnim seminarima za nastavnike, koje će voditi licencirani predavači, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili