Neće biti otpuštanja zaposlenih na fakultetima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije demantovalo je danas navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da će zbog odluke Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru doći do otpuštanja zaposlenih na fakultetima.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vodi registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama u okviru FINVO baze (Finansiranje visokog obrazovanja).

U tu bazu podatke unose isključivo visokoškolske ustanove na bazi kadrovske evidencije zaposlenih, i to je njihova zakonska obaveza.

Uvidom u tu bazu evidentno je da ne postoji potreba za otpuštanjem ni na osnovu prethodne odluke o maksimalnom broju zaposlenih, a naročito ne na osnovu poslednje izmene te odluke.

Svi fakulteti će zadržati već zaposlene nastavnike i saradnike, a pojedinima je ostavljen prostor za zapošljavanje novih kadrova. Upravo zbog toga nastavni program i akreditacija neće biti ugroženi.

Na primer, prema podacima iz FINVO baze Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu ima 1.020 zaposlenih, a odlukom Vlade Srbije maksimalan broj zaposlenih je 1.040.

Ista situacija je i na ostalim visokoškolskim ustanovama.

Inače, na osnovu Uredbe o normativima i standardima uslova rada univerziteta i fakulteta za delatnosti koje se finansiraju iz budžeta Republike, visokoškolske ustanove se finansiraju na osnovu broja prvoupisanih studenata u svaku godinu studija.

Kako bi se podstakao razvoj IT sektora, Vlada Srbije je u maju donela odluku da se na fakultetima koji imaju IT smerove zaposli 163 nastavnika i saradnika više nego što je predviđeno odlukom iz 2015. godine.

Ako ste propustili