Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Pekingu

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će i ove godine biti organizator srpskog nastupa na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, trećeg po redu, koji će biti održan od 23. do 27. avgusta.

Na srpskom štandu biće izložene knjige domaćih autora prevedene na kineski jezik, odabrani naslovi iz aktuelne pesničke i prozne produkcije, kapitalna monografska izdanja i teorijska literatura.

Polazište za srpski program na pekinškom sajmu je projekat „Dijalozi“ Biblioteke grada Beograda, posvećen jubilejima – 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.

O vezama između usmene književnosti, velikih romana 20. veka i savremenog književnog stvaralaštva, kao i o statusu poezije, eseja i putopisa u srpskoj književnosti, u Pekingu će govoriti pisci Vladan Matijević, Vladimir Pištalo i profesor Radosav Pušić.

Katalogom „Srbija čita/Čitaj Srbiju“ na kineskom i na srpskom jeziku prevodiocima i izdavačima biće preporučeno 15 knjiga svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade u Srbiji.

Za Sajam knjiga u Pekingu pripremljeni su i elektronski adresar srpskih izdavačkih kuća, promotivni video i programska brošura „Dijalozi“.

Dizajn štanda Republike Srbije i promotivnih publikacija takođe je inspirisan godišnjicama rođenja velikana naše kulture Filipa Višnjića i Ive Andrića, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ako ste propustili