Nastavak dijaloga s Prištinom 24. januara u Briselu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u utorak, 24. januara, biti nastavljen dijalog s Prištinom u Briselu, dodavši da će sastanku prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije izrazio nadu da će tokom predstojećeg razgovora u Briselu biti dovoljno racionalnog pristupa da se ne dogodi dovođenje oružja i oruđa u sredinu gde većinski žive Srbi na Kosmetu, naglasivši da je za Srbiju najvažnije da se izbegnu sukobi i provokacije.

Takođe, premijer je izrazio uverenje da će razgovori biti uspešni, napomenuvši da će uložiti mnogo truda i rada da bi bila obezbeđena ekonomski sigurna budućnost za građane u Srbiji.

On je naveo i da posle sastanaka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i kancelarom SR Nemačke Angelom Merkel u Davosu, mirnije gleda na situaciju na zapadnom Balkanu.

Vučić je ocenio da neće biti nimalo jednostavni razgovori u Briselu, jer se polazi sa dve suprotstavljene premise – da je Kosovo nezavisno, odnosno da je deo teritorije Srbije i da je teško da se dođe do zajedničkog zaključka, ali da on mora biti postignut.

Premijer je naveo da se mnogo govorilo o vozu Beograd-Kosovska Mitrovica, ali da niko nije obratio pažnju na dovođenje 17 oklopnih vozila i specijalne jedinice ROSU, čisto etnički sastavljene od Albanaca, na sever Kosova i Metohije.

On je objasnio da se jasno vidi u Briselskom sporazumu da policijske jedinice na severu Kosova i Metohije moraju da budu sastavljene u skladu sa etničkim sastavom, te da to važi i za specijalne jedinice.

Vučić je dodao i da je srećan što je izbegnut sukob, iako su neki želeli da ga isprovociraju.

Premijer je rekao da će na predstojećem sastanku sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Beogradu razgovarati o važnim pitanjima za dve države, ističući da je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost, iako mnogi ne misle tako jer nemaju širi pogled u budućnost.

Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dogovor, ali i svi ostali, o tome kako da funkcionišu u budućnosti, da sve rešavamo dijalogom, a zatim i nadogradimo saradnjom u obrazovanju, kulturi i sportu, rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da Srbija podržava sprovođenje Dejtonskog sporazuma, da je taj sporazum doneo mir u BiH, kao i da je posvećena očuvanju tog sporazuma jer je na to obavezana, ali da neće da se meša u unutrašnje prilike u Republici Srpskoj i BiH.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili