Narodni običaji na Malu Gospojinu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 21.septembra obeležavaju Malu Gospojinu. Mala Gospojina ubraja se u najveće crkvene praznike.

Veruje se da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama.

Sve svadbe koje su se zakazivale na jesen započinjale su na Malu Gospojinu u Srbiji jer se verovalo da će budući mladenci biti posebno darivani.

Foto:ilustracija/pixabay

Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom useva.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja snesena na taj dan mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad. I pilići izleženi na taj dan biće dobre nosilje.

Foto:ilustracija/pixabay

Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu.

Mala Gospojina u Šumadiji smatra se velikim praznikom i slavom. Prema običaju domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na vašare, koji se održavaju u crkvenim portama.

Foto:Ilustracija/WIkipedia

Next Post

51.Bemus: Vanesa Mej u Beogradu

Пет сеп 20 , 2019
U okviru 51.BEMUS- a, u četvrtak 10.oktobra od 20 časova u Sava centru nastupiće poznata violinistkinja Vanesa Mej. Vanеsa Mеj je već sa 16. gоdina оbjavila je prvi „pоp“ album Viоlin Playеr, stvarajući stil kоmbinоvanjеm klasičnоg, pоp, džеz i tеhnо zvuka . U Ginisоvu knjigu ušla jе kaо najmlađi instrumеntalista […]