Najveći špijun u NATO – Afera Georges Pâques

Georges Pakues, bivši predstavnik za štampu za Severnoatlantskog pakta,NATO, osuđen je za izdaju 1964.godine jer je odavao tajne NATO-a skor 20.godina Rusima. Umro je 23.decembra 1993.godine u 79.godini.

NATO je 1962.godine bio smešten u Parizu a već je uveliko buktao hladni rat. Za predstavnika za štampu postavljen je bio visoki francuski funkcioner Georges Pakues. Kao predstavnik za štampu NATO-a imao je pristup svim važnim dokumentima a i prisustvovao je sastancima NATO-a kao i nekim francuskim sastancima kao visoko rangirana politička ličnost.

On je skoro godinama isporučivao tajne NATO-a, a i francuske vlade,Rusiji. Među NATO dokumentima su planovi vezani za psihološki rat,vojne vežbe ,planova odbrane za Berlin, biografije istaknutih zvaničnika u NATO-u i u savezničkim vladama.

Francuska obaveštajna služba uhapsila ga je 1963.godine nakon što ih je CIA obavestila jer je dobila informacije od KGB agenta.

U to vreme glavna vest je bila „Afera Pâques“.

Pakues je tvrdio da nije komunista, niti motivisani novcem, on je tvrdio da pružanjem odbrambenih planove za SSSR, hteo da „izjednači igralište“ i spreči izbijanja trećeg svetskog rata. On je osuđen 1964. godine na doživotnu robiju. Francuski predsednik Charles de Gaulle smanjio mu je kaznu na 20 godina.

Ako ste propustili