Najukletije mesto u Indiji – Bhangarh

Tvrđavu Bhangarh smatraju najukletijim mestom u Indiji. Bhangarh je malo selo u Indiji ali je poznato po svojoj tvrđavi koju zovu još i „Grad duhova“.

Tvrđavu Bhangarh datira iz 17.veka i izgradio je Man Singh I za svog mlađeg brata Madho Singh I ali je tvrđava poptpuno napuštena 1783.godine zbog straha od duhova pa je selo Bhangar izgradilo izvan utvrđenja sa populacijom od 1300 ljudi .

O utvrđenju ima više legendi a jedna od njih je da je grad prokleo sveti čovek (sadhu) po imenu Baba Balnath koji je živeo u blizini tvrđave. On je dao dozvolu da se izgradi tvrđava ali pod uslovom da ni jedan deo tvrđave ne baca senku na njegovu kuću. On je upozorio ukoliko se to dogodi da će prokleti ceo grad. Kada je tvrđava završena bacila je senku na njegovu kuću i on je prokleo ceo grad a i veruje se da je sveti čovek upravo pokopan u tvrđavi i da prokletstvo zbog toga još uvek traje.

Druga legenda je govori o čarobnjaku Sinhai koji je bio zaljubljen u princezu Ratnavati(18).  Prema priči čarobnjak je napravio napitak koji će začarati princezu i ona se će se zaljubiti u njega. Svoju priliku je video kada je princeza išla da kupi miris pa je iskoristio priliku i zamenio miris sa svojim napitkom. Princeza je videla njegovu prevaru i bacila napitak na stenu. Stena se otkotrljala i ubila čarobnjaka a on je pre nego što je izdahnuo prokleo grad.

Zabranjeno je,po nalogu vlasti,ulaziti u tvrđavu.

Foto:twitter

Ako ste propustili