Najstariji grafit u Beogradu napunio je 100.godina

Prvim grafitom u Beogradu, i u Srbiji, smatra se grafit koji se nalazi u Sremskoj ulici u Beogradu “Glasajte za Filipa Filipovića” i napunio je neverovatnih 100.godina.

Najstariji sačuvani grafit “Glasajte za Filipa Filipovića ” nastao je avgusta 1920.godine tokom izborne kampanje za gradonačelnika Beograda. Filip Filipović bio je kandidat KPJ ( Komunističke partije Jugoslavije). Kandidat KPJ je imao veoma jaku kampanju gde je Filip Filipović obišao skoro svaku radnju, naselje, fabrike, pa je 25. avgusta i dobio izbore u Beogradu.

Foto: A.M

U vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pobeda komunističke partije odjeknula je širom kraljevine. Tadašnja kraljevina nije mogla to da dopusti, pa je Fili Filipović bio na mestu gradonačelnika prestonice nepunih sedam dana. U prostorije opštine upala je policije i izbacila odbornike KPJ pod izgovorom da nisu položili zakletvu.

KPJ je uložio žalbu ali nije ništa vredelo.

Next Post

Učenici od prvog do četvrtog razreda nastava u prepodnevnoj smeni

Уто авг 11 , 2020
Krizni štab je danas doneo odluku da se za učenike od prvog do četvrtog razreda nastava održi u prepodnevnoj smeni. Maksimalan broj đaka u učionici je 15 i svi će morati da drže rastojanje od 1.5 metara. Maksimalan broj časova je četiri koji će trajati po 30 minuta. Stariji razredi […]

Ako ste propustili