Najstarija kuća u Zemunu

Najstarija kuća u Zemunu nalazi sе u nasеlju Ćukоvac. Kuća nekada poznata kao Kafana „Beli medved“ nalazi se u Ulici Vasilija Vasilijevića broj 10.

Smatra se da potiče iz 17.veka,tačna godina gradnje nije poznata, a sagrađena je od drveta i opeke. U podzemlju nekadašnje kafane nalazi jedan od laguma kojih ima širom Beograda.

Postoji podatak da je nakon osvajanja Zemuna u ovoj kući odseo car Evgenije Savojski 1717.godine. Tokom 18.veka kuća je pretvorena u kafanu pod nazivom „Kod medveda“,kasnije je preimenovan naziv u Kafana „Beli medved.“

Nakon Drugog svetskog rata kuća je nacionalizovana.

Kafana „Beli medved“ je možda i najstarija kuća u Beogradu,a  put do nje vodi stara kaldrma. Jedina naznaka da je ovo jedno reprezentativno zdanje Beograda je tabla koja stoji ispred kuće.

Predstavlja jedan od spomenika kulture opštine Zemun.

Foto:Beogradske vesti

Next Post

Vikend u Beogradu 09.11. - 11.11.

Чет нов 8 , 2018
PETAK 09.11. Festival Slobodna zona Pozorišni festival Kulturica Sajam zapošljavanja Koncert grupe Galija u Sava centru SUBOTA 10.11. Festival Slobodna zona Pozorišni festival Kulturica Sajam igračaka, stripova i pop kulture NEDELJA 11.11. Festival Slobodna zona Koncert Nataše Bekvalac Sajam igracaka, stripova i pop kulture Podeli na FacebookPodeli na Twitter