Najoštrije osude ponašanje Vojislava Šešelja

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije osuđuje današnji brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog poslanika prof. dr Vojislava Šešelja.

skazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija, na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva.

Incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se dešavaju ovde u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavne posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu rešenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regionu,navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsednika Skupštine.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić osudila je danas ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije, poručivši da pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini izjavu premijerke Ane Brnabić.

„Želim ovim putem da nedvosmisleno, direktno i najoštrije osudim ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju.

Kao predsednica Vlade Srbije apelujem na sve aktere na političkoj sceni da se ponašaju u skladu sa ciljevima koje smo kao društvo postavili – da idemo napred i budemo primer zemlje koja, kroz saradnju sa svima, osnažuje sopstveno društvo i aktivno doprinosi razvoju sveukupnih odnosa u regionu i Evropi. Srbija treba da nudi rešenja za sve izazove koje imamo, umesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo.

Nedavnom posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i sastankom sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović odnosi dve zemlje dobili su novu dinamiku. Izjave svih naših zvaničnika, sastanci i potezi koji su nakon toga usledili dodatno su potvrdili opredeljenje Srbije da sa Hrvatskom razvijamo dobrosusedske odnose. To je put koji smo odabrali, jer je Srbija duboko posvećena regionalnoj saradnji i postizanju stabilnosti u celom regionu.

Ovakvo ponašanje ne predstavlja vrednosti Vlade Srbije i većine naših građana.

Srbija je iskreno i duboko posvećena saradnji, razumevanju i dijalogu. Ovo su vrednosti Srbije koja je okrenuta boljoj budućnosti za sve naše građane, kao i za sve stanovnike ovog regiona“, navodi se u izjavi.

Ako ste propustili