Najoštrija osuda privođenja grupe Srba i Rusa na Kosmetu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić najoštrije je osudio tretman kojem je, samovoljom pokrajinske policije i pravosuđa, izložena grupa građana Srbije i Rusije, privedena u blizini administrativne linije prilikom posete Kosmetu.

Đurić je, u pisanoj izjavi za medije, najoštrije osudio i pokušaje političke zloupotrebe ovog slučaja, i zatražio da uhapšeni hitno budu pušteni.

Grupi je određena mera zadržavanja od 48 časova, a njihovo oslobađanje se namerno odlaže pod izgovorom da sud ima previše posla i da nema vremena da se bavi njihovim slučajem.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je među privedenima jedna trudnica i jedna maloletna osoba, što ovo sasvim nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana čini još nečovečnijim.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, posredstvom oficira za vezu, i u saradnji sa ruskom diplomatsko-konzularnom mrežom, pružila privedenima svu neophodnu pravnu pomoć, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ako ste propustili