Najniži deficit u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Valjevu fabriku „Gorenje“ i govoreći o danas usvojenom Predlogu zakona o budžetu za 2017. godinu, Vučić je naglasio da on predviđa najniži deficit u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a, poručivši pritom da ćemo, ako naredne godine dostignemo četiri odsto rasta, biti po tome prvi ili drugi u Evropi.

Premijer je precizirao da je budžetom za 2017. godinu predviđeno dvostruko više sredstava za izgradnju i obnovu Srbije, dok će za poljoprivredu biti opredeljeno dodatnih 3,5 milijardi dinara.

Takođe, kako je ukazao, više sredstava je izdvojeno i za naoružavanje, vojnu opremu, namensku industriju i za kulturu.

Vučić je objasnio da su pri projekciji budžeta za narednu godinu konzervativno tumačeni prihodi, a sve u ostvarenju cilja – rasta od četiri odsto, koji bi bio veći od gotovo svih zapadnih zemalja, i što bi nas, kako je ponovio, dovelo na prvo ili drugo mesto dogodine po rastu u Evropi.

Prema njegovim rečima, tri su osnovna preduslova za veći privredni rast – povećanje investicija, izvoza, ali i rast potrošnje.

Premijer je, odgovarajući na pitanja u vezi sa izgradnjom i obnovom škola i domova zdravlja, izneo podatak da su 324 objekta urađena i renovirana, pri čemu se planira da to bude učinjeno na još 2.000 objekata.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili