Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti radilo se dve i po godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se na izradi Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti radilo dve i po godine, i da je nakon postizanja širokog društvenog konsenzusa, on konačno spreman za usvajanje.

Mihajlović je, predstavljajući nacrt tog zakona, istakla da će on posebnu pažnju posvetiti prevenciji nasilja nad ženama, merama za njihovo ekonomsko osnaživanje, jer predstavljaju privredni potencijal društva.

Ona je objasnila da novo zakonsko rešenje predviđa i uvođenju kvota koje će obezbediti minimum 40 odsto žena u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport, kao i u međunarodnim organizacijama.

Naš cilj je da osnažimo žene i pružimo im mogućnost da se uključe u politički, ekonomski i društveni život zemlje, rekla je Mihajlović.
Ona je iskazala zahvalnost svim državnim institucijama, ministarstvima, kao i nezavisnim organima i agencijama, jer su zajedno radili na pripremi ovog zakona, bilo kao članovi radne grupe ili u toku konsultacija.

Rodna ravnopravnost nije pitanje samo jednog ministarstva, već čitavog društva i zato želim da se zahvalim svim institucijama na predanom radu, poručila je Mihajlović.

Ukoliko želimo da idemo napred, moramo da menjamo odnose u društvu i razmišljanja koja će dovesti do jednakih mogućnosti za muškarce i žene.

To je pitanje kulture, razvoja i budućnosti zemlje, podvukla je ona.

Mihajlović je rekla da je usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti deo Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 i svrstan je u ciljeve 100 dana Vlade Srbije.

S obzirom na to da je više od 25 institucija, nezavisnih organa i civilnog sektora dalo pozitivno mišljenje na tekst zakona, smatram da bi bilo jako štetno da ga vratimo na početak i ne usvojimo u najskorijem roku, dodala je ona.

Mihajlović je predstavila novog državnog sekretara zaduženog za rodnu ravnopravnost i položaj Roma i Romkinja u Srbiji Nenada Ivaniševića.

Ivanišević je tom prilikom istakao da mu je čast što je deo ovog tima, i dodao da ćemo se ovim zakonom svrstati u red modernih i razvijenih zemalja.

Savetnik potpredsednika Vlade Republike Srbije i predsednika Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković podsetila je na to da je u pitanju krovni zakon koji zadire u sve sfere društva, rekavši da su prava žena na ovaj način pokrivena još jedino u Ustavu.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti predstavlja ustav rodne ravnopravnosti. Unapređenje ove oblasti i položaja žena dug je proces i u tome će nam biti potrebna podrška svih, uključujući i medije, navela je Drašković.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili