Na današnji dan preminuo je gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović

Nenad Bogdanović bio je gradonačelnik Beograda od 2004 do 2007.godine.

Rođen je u Beškoj 12.maja 1954.godine a preminuo je 27.septembra 2007.godine od raka.

Završio je Matematičku gimnaziju nakon čega upisuje Elektrotehnički fakultet gde je i diplomirao 1978 a tri godine kasnije imagistrirao. Bavio se telekomunikacijama a kasnije i menadžerskim poslovima.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 3. oktobra 2004. godine, pobedivši Aleksandra Vučića,današnjeg predsednika Vlade.

Postao je prvi gradonačelnik Beograda koji je direktno izabran na višestranačkim izborima. Malo je poznato ali od njegovog dolaska Beograd je počeo sa obnovom velikih saobraćajnica kao što su Autokomanda,Nemanjina … Završena je „Beogradska arena“ koja se gradila 15.godina,renovirana su mnoga kulturna zdanja kao na primer „Jugoslovensko dramsko pozorište“, „Beogradsko dramsko pozorište“… Počeo je sa obnavljanjem gradskog saobraćaja pa su obnavljane tramvajske šine,kupljeni novi autobusi i trolejbusi.

Video je Beograd kao buduću metropolu i centar jugoistočne evrope a njegovu viziju prepznao je i britanski časopis „Financial times“ koji mu je uručio i nagradu„Grad budućnosti jugoistočne Evrope“ što je ustvari bio signal invenstitorima za ulaganje u Beograd.

U vreme Nenada Bogdanovića kreditni krejting Beograda je bio bolji nego Srbije.

Nenad Bogdanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a Skupština grada je taj dan proglasila za dan žalosti u Beogradu.

Ako ste propustili