Na današnji dan odigrana prva predstava u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868.godine.

Ideju za osnivanje Narodnog pozorišta doneo je knez Mihailo Obrenović koji je bio oduševljen glumcima iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji su gostovali u Beogradu. Knez Mihailo donosi odluku o gradnji novog i stalnog zdanja beogradskog teatra. U dogovoru sa Državnim savetom 12. marta 1868. knez Mihailo je odlučio da se pozorišna zgrada podigne na državnom, ranije turskom zemljištu kod Stambol kapije. Iste godine knez Mihailo postavlja Jovana Đorđevića, autor teksta „Bože pravde“, za prvog upravnika Narodnog pozorišta.

Knez Mihailo nije dočekao otvaranje Narodnog pozorišta jer je ubijen u atentatu 10.juna 1868.godine na Košutnjaku.

Prema projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog zgrada je završena 1869. godine, a 30. oktobra iste godine izvedena je i prva predstava – „Posmrtna slava kneza Mihaila“ koju je za tu priliku napisao Đorđe Maletić. Prve uloge na daskama Narodnog pozorišta odigrali su Toša Jovanović,Milka Grgurova, Marija Jelenska,Adam Mandrović, Đorđe Peleš, Miloš Cvetić,  Julka Jovanović …

Karte za prvu predstavu veoma brzo su bile podeljene i prodate,a zbog velikog interesovanja predstava je odigrana i sutradan.

Pre početka prve predstave govor je održao prvi upravnik Narodnog pozorišta Jovan Đorđević. Predstva je urađena u znak zahvalnosti knezu Mihailu. U ulozi kneza Mihaila je bio Ducman, učitelj jahanja u Vojnoj akademiji ,koji je velike ovacije publike dobio kada je odigrao knez Mihaila kako prima ključeve oslobođenog Beograda.

U Beogradu je tih dana jedina priča bila o Narodnom pozorištu i velikom knezu Mihailu.

Foto:Ilustracija/Wikipedia

Ako ste propustili