Na Bubanj potoku postavljen punjač za električne automobile

Pomoćnik potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović izjavio je da je od danas na bivšoj naplatnoj stanici Bubanj potok, na autoputu u smeru ka Nišu, u funkciji punjač za električne automobile, drugi na Koridoru 10.

Stojanović je istakao da je u okviru unapređenja dodatne ponude na Koridoru 10, koje je iniciralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, već uveden besplatan bežični internet na pet odmorišta, a na pet ključnih tačaka na autoputevima postavljaju se punjači za električne automobile.

Jedan punjač već se nalazi u Preševu, drugi je od danas u funkciji na Bubanj potoku, a trenutno se još jedan instalira na naplatnoj stanici u Šidu, naveo je on.

Stojanović je ukazao na to da je u planu postavljanje još dva punjača za električne automobile, na naplatnoj stanici Subotica jug iz pravca Mađarske, kao i na naplatnoj stanici Dimitrovgrad iz pravca Bugarske.

On je objasnio da je u pitanju najsavremeniji model punjača koji odgovara vozilima svih svetskih proizvođača i koji omogućava da se baterija dopuni za 25 minuta.

Sve informacije o punjačima su postavljene na svetskim sajtovima i aplikacijama, na kojima korisnici u realnom vremenu imaju uvid u vrstu elektropunjača, tip priključka, kao i informaciju o zauzetosti, rekao je Stojanović.

On je istakao da besplatni internet koji je na inicijativu resornog ministarstva do sada uveden na pet odmorišta takođe predstavlja dopunsku ponudu na Koridoru 10 i da će se isti nivo opreme ugrađivati i na Koridoru 11.

Od ideje da se instaliraju punjači za vozila na električni pogon i besplatni bežični internet do realizacije prošla su nepuna dva meseca, dodao je on.

Stojanović je rekao da je u pripremi i Nacrt zakona o putevima, kojim će se Srbija u potpunosti uskladiti sa evropskim direktivama.

Posle dugo godina predložićemo rešenje za pitanje imovine na kojoj su putevi izgrađeni, a veoma bitan deo tog zakona je i elektronska naplata putarine, gde se usklađujemo sa evropskim direktivama i pripremamo se za to da ćemo po završetku celog Koridora 10 kroz Srbiju imati značajno uvećan tranzit, objasnio je on.

Rukovodilac Odeljenja za zajedničke poslove Sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ Darko Savić naglasio je da instalirani punjač pripada najbržoj vrsti tih uređaja, kojih u Evropi na glavnim magistralnim pravcima ima jako malo.

Obično ih instaliraju velike robne kuće, veliki tržni centri, ali na putnim pravcima ih nema. Mi smo prva zemlja koja je to uradila na glavnom putnom pravcu Koridora 10, rekao je Savić.

U promotivnom periodu, kako je naveo, korišćenje punjača neće se naplaćivati, dok je u pripremi odluka za naplatu korišćenja punjača nakon isteka promotivnog perioda.

Stojanović i Savić su obišli i prvo prodajno mesto za prodaju uređaja za elektronsku naplatu putarine na autoputu, koje se takođe nalazi na prostoru nekadašnje naplatne stanice Bubanj potok.

Savić je tom prilikom istakao da „Putevi Srbije“ imaju više od 180.000 korisnika tagova, idemo ka preporukama Evropske komisije, koja protežira naplatu putarine bez zaustavljanja.

Više od 60 odsto teških kamiona na autoputevima u Srbiji prođe bez zaustavljanja, naglasio je on.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili