Muzej Vuka i Dositeja u okviru manifestacije „Muzeji za 10“

Muzej Vuka i Dositeja u okviru manifestacije „Muzeji za 10“.

Mesto okupljanja: Muzej Vuka i Dositeja

Vreme: 15. maj u 11 časova

Broj učesnika: 20

Trajanje: 60 minuta

Tokom trajanja manifestacije „Muzeji za 10“ posetioci će moći da se priključe javnoj šetnji kroz istoriju ambijentalne celine Područja oko Dositejevog liceja. Ova celina obuhvata prostor između ulica Kralja Petra, Gospodar Jovanove, Kapetan Mišine, Simine, Kneginje Ljubice, Braće Jugovića, Studentskog trga i Zmaja od Noćaja. Od 1989/1990. godine ona nosi status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Zaštićenu okolinu čine još dva gradska bloka između ulica Zmaja od Noćaja, Cara Uroša, Gospodar Jovanove i Kralja Petra utvrđena za kulturno dobro 1999. godine. O ambijentalnoj celini će govoriti muzejski savetnik Eliana Gavrilović.

Zbog oganičenog broja prisutnih obavezno je prijavljivanje na [email protected].

Radionica za decu

Predstavljamo vam…..Muzej Vuka i Dositeja!

Mesto: Muzej Vuka i Dositeja

15. maj u 13 časova

Uzrast: 7-10 godina

Broj učesnika: 10

Trajanje: 90 minuta

Vukov fes, Dositejev ,,Mezimac“ ili lepeza Mine Karadžić – šta su vaši omiljeni predmeti koje čuvamo u Muzeju Vuka i Dositeja? Da li želite priču o njima da podelite sa drugarima?

Otkrićemo vam trikove za snimanje video vođenja mobilnim telefonom. Pripremite se za trening u bašti Muzeja Vuka i Dositeja tokom kojeg ćete naučiti kako da ukratko i na zanimljiv način predstavite jedan predmet iz zbirke muzeja.

Zbog oganičenog broja prisutnih obavezno je prijavljivanje na [email protected].

Šetnja

TRI ZDANjA NARODNOG MUZEJA

Mesto okupljanja: Muzej Vuka i Dositeja

Vreme: 16. maj u 11 časova

Broj učesnika: 20

Trajanje: 90 minuta

Narodni muzej u Beogradu organizuje šetnju namenjenu odraslima koja obuhvata obilazak i priču o zgradama Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka i Narodnog muzeja. Jedna od njih je među najstarijim sačuvanim stambenim objekatima u Beogradu, druga je sagrađena na mestu nekadašnje sinagoge Bet Izrael, a treća je među najlepšim palatama Srbije s početka dvadesetog veka. Tri zgrade će povezati povest o najstarijoj muzejskoj ustanovi u našoj zemlji. O zgradama Narodnog muzeja govoriće kustos Dena Babajić.

Zbog oganičenog broja prisutnih obavezno je prijavljivanje na [email protected].

Izvor: Beogradske vesti / Narodni muzej

Ako ste propustili