Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je Vlada Republike Srbije danas odlučila da Muzej Nikole Tesle bude preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“ u Beogradu, koja u potpunosti odgovara potrebama ovog muzeja.

Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka.

Objekat Termoelektrane „Snaga i svetlost“ sagrađen je u periodu od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela, a sastoji se iz zgrade elektrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja i utvrđen je za spomenik kulture.

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki.

To su zbirke predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle.

Muzej Nikole Tesle postao je 21. maja 2020. godine republička ustanova kulture, navodi se u saopštenju

Ako ste propustili