Muzej Afričke umetnosti danas slavi rođendan

Muzej Afričke umetnosti danas slavi 40.godina postojanja.

Muzej afričke umetnosti je muzej u Beogradskom naselju Senjak, na opštini Savski venac, otvoren 23. maja 1977. godine. Muzej čine stalne postavke sa nekoliko hiljada predmeta sa prostora afričkog kontinenta.

Muzej je nastao je od zbirke originalnih umetničkih predmeta koje su, tokom svog dugogodišnjeg boravka u Africi, sakupili Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar koji su za sve predmete dobilu pismenu dozvolu o iznošenju iz država Afrike, i poklonili je Beogradu 1974. godine.

Kolekciju čine religijski magijski, ukrasni i upotrebni predmeti od drveta, bronze, tekstila, kamena, keramike kao što su: maske, sklupture od bronze i drveta, zatim tkanine, nakit, muzički instrumenti i minijaturna plastika od bronze koja je predstavljena sa 450 tegova za merenje zlata iz Gane.

Zbirka Muzeja afričke umetnosti sadraži oko 1800 umetničkih predmeta, pretežno iz zemalja zapadne Afrike.

Foto:Ilustracija/pixabay

Next Post

Prepodobni Simon Zilot

Уто мај 23 , 2017
Simon Zilot je bio jedan od dvanaest Hristovih apostola. Simon Zilot ili Simon Kananit je bio jedan od dvanaest velikih Apostola. Rodom je iz Kane Galilejske. Na svadbu mu je došao Isus Hristos sa Majkom i sa učenicima. Kako u Bibliji piše, kada je nestalo vina Isus je pretvorio vodu […]