MMF spreman da podrži razumno povećanje plata

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom i predstavnicima tehničke Misije MMF-a.

U saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi se da je Šarčević upoznao predstavnike Misije MMF-a sa do sada sprovedenim reformama u cilju racionalizacije, pre svega kroz mrežu škola i primenu Stručnog uputstva o formiranju odeljenja, ali i najavio treći nivo racionalizacije kao rezultat primene novih zakona.

Ministar je, govoreći o planiranim aktivnostima za naredni period, istakao da je cilj svih promena poboljšanje kvaliteta obrazovanja i uvođenja reda u obrazovno-vaspitni sistem.

On je, naglasivši da je važno da se u svim tim procesima vodi briga o zaposlenima, rekao da su planirane prekvalifikacije i obezbeđene otpremnine, ali i da će se veoma intenzivno raditi na sprečavanju manipulacija sa slobodnim radnim mestima.

Važno je da se nastavi dosadašnji trend i pri svakom povećanju plata zaposleni u prosveti dobiju više od drugih. Oni su u velikom zaostatku u odnosu na druge javne službe i to je nasledstvo prošlosti. Njihov položaj se mora postepeno poboljšavati, ali uz istovremenu racionalizaciju sistema, naglasio je Šarčević.

Ruf je preneo da je zadovoljan onim što je Ministarstvo do sada uradilo, dok je plan daljih reformi ocenio kao impresivan.

Ukoliko se reformski procesi nastave, spremni smo da podržimo razumno povećanje plata, rekao je on.

Ako ste propustili