MMF smatra monetarnu politiku Narodne banke Srbije ispravnom

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da je tokom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u prethodne tri godine ostvarena ukupna fiskalna konsolidacija, a da je jedan od rezultata i ušteda na kamatama za dug zemlje.

Vujović je, učestvujući na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom osme, završne revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, objasnio da sada na svakih milijardu evra duga Srbija štedi 50 do 60 miliona evra, jer plaća niže kamate.

Ne beležimo samo sniženje udela duga u BDP-u sa oko 75 na 65 odsto, nego nam pada i trošak tog duga. Permanentno se smanjuje deo u budžetu koji se odnosi na plaćanje kamata zato što su kamatne marže koje plaćamo na svetskim finansijskim tržištima značajno spuštene sa preko 5,5 odsto, pre četiri ili pet godina, na 1,3 odsto koje plaćamo danas, naglasio je on.

Ministar je naveo da je to vrlo opipljiv rezultat onoga što sada radimo, pri čemu takođe treba da obezbedimo održivost ovih reformi, završimo strukturne reforme i reforme koje će obezbediti dugoročno stabilan rast javnih prihoda i efikasno korišćenje javnih rashoda.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf ocenio je da se nastavljaju snažne ekonomske performanse Srbije, dodavši da se to dešava iako su u prvom kvartalu bile privremeno usporene zbog suše i prekida u snabdevanju električnom energijom.

Aktivnosti su ostale snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i investicija, rekao je Ruf, uz ocenu da su uslovi na tržištu rada bolji, privatni sektor otvara nova radna mesta, a primetan je i pad stope nezaposlenosti.

Prema njegovim rečima, MMF je za ovu godinu prognozirao realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od dva odsto, a za 2018. godinu 3,5 odsto.

Takođe, kako je naveo, sa Vladom Srbije su usaglašeni ključni parametri za budžet za 2018. godinu, koji uključuju i povećanja plata u javnom sektoru i penzija od naredne godine.

Zajedno sa većim prihodima za plate i penzije, planirani fiskalni deficit je 0,7 odsto BDP-a, što je nivo koji ne ugrožava fiskalnu stabilnost i dalje smanjenje javnog duga, rekao je šef Misije MMF-a.

Ruf je istakao da je osnovna ekonomska aktivnost snažna i podržana intenzivnim izvozom, i ukazao na to da je usporavanje prouzrokovano proizvodnim faktorima, a ne zbog slabe potražnje ili fiskalne kontrakcije.

On je napomenuo da, s obzirom na nisku inflaciju, MMF smatra monetarnu politiku Narodne banke Srbije ispravnom, a u tekućoj godini vidi dobre fiskalne rezultate, dodajući da je fiskalni balans blizu pozitivne nule, što je puno bolje od projektovanog budžetskog deficita.

Ruf je naglasio da za naredni budžet smatra da je prioritet očuvanje fiskalnih dostignuća, dodavši da je neophodno nastaviti sa reformama državnih preduzeća, jer se još kasni u iznalaženju rešenja za problematična preduzeća kao što su MSK, Azotara, RTB Bor, Petrohemija i Resavica.

Biće potrebno nastaviti i sa reformama javne uprave da bi se poboljšao kvalitet javnih usluga i smanjili rizici. Veoma je važno usvajanje zakona koji se tiče plata u javnom sektoru u decembru, poručio je on.

Neophodno je, kako je dodao, staviti dalji akcenat na jačanje poslovnog okruženja, podsticanje rasta u kojem vodeću ulogu ima privatni sektor i rast zaposlenosti.

Ruf je pohvalio dalji napredak Srbije na „Duing biznis listi“, ukazavši na to da još ima prostora za poboljšanje po pitanju konkurentnosti i smanjenja prepreka za biznis, uz napomenu da je potrebna modernizacija Poreske uprave i racionalizacija taksi.

Misija će zaključke ove revizije, kako je najavio, poslati Bordu direktora MMF-a na odobrenje, a, ukoliko taj bord da pozitivnu ocenu, to će Srbiji osloboditi dodatnih 119,4 miliona evra, što je ukupno do sada 1,05 milijardi evra, od ukupno 1,2 milijarde evra.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili