Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja može da očekuje punu podršku MMF-a

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević sastao se danas, u okviru osme revizije aranžmana iz predostrožnosti, sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Džejms Ruf.

Glavne teme sastanka bile su rezultati postignuti u periodu od poslednje posete MMF-a, kao i implementacija preuzetih obaveza.

Đorđević je upoznao šefa Misije MMF-a sa planovima rada i donošenja zakonskih akata Ministarstva, najavivši da će se zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom naći pred Vladom u septembru, a pred poslanicima Skupštine Srbije u oktobru, dok se usvajanje izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti očekuje na proleće.

Ministar je delegaciju MMF-a informisao o detaljima i merama Protokola o saradnji između Poreske uprave i Inspektorata za rad, koji ima za cilj smanjenje broja radnika koji rade na crno i suzbijanje sive ekonomije, a koji će imati i finansijske efekte na budžet Republike Srbije.

Kada je reč o socijalnoj zaštiti, Đorđević je rekao da je u planu izrada socijalnih karata koje će omogućiti da do socijalnih davanja dođu oni kojima je pomoć neophodna i da se ujedno spreči svaka moguća zloupotreba, ali i mogućnost kategorizacije kao pravednijeg načina raspoređivanja sredstava.

Sve što radimo samo je nastavak dosadašnjeg rada i reformi koje je započeo Aleksandar Vučić kao premijer, jer nam je cilj da ne trošimo više od onoga što smo zaradili, a da ono što trošimo, trošimo na pravi način, naglasio je on.

Đorđević je zaključio da je cilj da se završe svi procesi, da povećamo broj domaćih i stranih investitora u Srbiji, unapredimo poslovni ambijent, a samim tim povećamo i broj zaposlenih.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, dodavši da je posebno ohrabren iznetim planovima koji imaju za cilj uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema.

On je istovremeno naglasio da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja može da očekuje punu podršku MMF-a.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili