Ministarstvo prosvete ne odlučuje o oduzimanju licenci profesorima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podsetilo je danas, povodom štrajka prosvetnih radnika kojima su oduzete licence za rad, da su poštovanje zakona i sudskih odluka obavezujući za sve i da niko nema pravo da se meša u nezavisnost rada sudske vlasti.
U saopštenju se navodi da je prilikom oduzimanja licence Ministarstvo samo poštovalo zakon, koji u takvim slučajevima ne ostavlja prostor za drugačiju odluku.

Prema sadašnjem zakonu, Ministarstvo je obavezno da oduzme licencu kada školski odbor potvrdi odluku direktora škole o otkazu zbog teže povrede radne obaveze.

Nastavnik može biti vraćen na posao samo ako Upravni sud poništi odluku o oduzimanju licence. Ukoliko sud potvrdi odluku, bez obzira na drugi sudski proces u kojem se utvrđuje krivica nastavnika, licenca se trajno gubi.

Prethodnih dana nezadovoljni prosvetni radnici su primljeni na razgovor u Ministarstvu, gde ih je pomoćnik ministra upoznao sa zakonskim preprekama.

Istovremeno, obavešteni su o tome da će Ministarstvo, u saradnji sa drugim institucijama, sagledati da li postoje mogućnosti da se donese drugačija odluka.

Vrata Ministarstva uvek su otvorena za sve, navodi se u saopštenju i naglašava da je Ministarstvo, svesno nedostataka trenutnih zakonskih rešenja, u Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvidelo mogućnost privremenog gubljenja licence dok se sudskom odlukom ne dokaže krivica.

Next Post

Neredi se nastavljaju u Parizu ( Video)

Нед феб 12 , 2017
U predgrađu Pariza nastavljeni su protesti a i neredi zbog navodnog silovanja mladića (22) od strane policije. Jedan policajac je optužen za silovanje dok tri policajca su optužena za nanošenje teških telesnih povreda. Demonstranti gađaju policiju raznim predmetima dok policija uzvraća suzavcima kako bi rasterala demonstrante. Da li ima povređenih […]