Ministarstvo prosvete ne odlučuje o oduzimanju licenci profesorima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podsetilo je danas, povodom štrajka prosvetnih radnika kojima su oduzete licence za rad, da su poštovanje zakona i sudskih odluka obavezujući za sve i da niko nema pravo da se meša u nezavisnost rada sudske vlasti.
U saopštenju se navodi da je prilikom oduzimanja licence Ministarstvo samo poštovalo zakon, koji u takvim slučajevima ne ostavlja prostor za drugačiju odluku.

Prema sadašnjem zakonu, Ministarstvo je obavezno da oduzme licencu kada školski odbor potvrdi odluku direktora škole o otkazu zbog teže povrede radne obaveze.

Nastavnik može biti vraćen na posao samo ako Upravni sud poništi odluku o oduzimanju licence. Ukoliko sud potvrdi odluku, bez obzira na drugi sudski proces u kojem se utvrđuje krivica nastavnika, licenca se trajno gubi.

Prethodnih dana nezadovoljni prosvetni radnici su primljeni na razgovor u Ministarstvu, gde ih je pomoćnik ministra upoznao sa zakonskim preprekama.

Istovremeno, obavešteni su o tome da će Ministarstvo, u saradnji sa drugim institucijama, sagledati da li postoje mogućnosti da se donese drugačija odluka.

Vrata Ministarstva uvek su otvorena za sve, navodi se u saopštenju i naglašava da je Ministarstvo, svesno nedostataka trenutnih zakonskih rešenja, u Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvidelo mogućnost privremenog gubljenja licence dok se sudskom odlukom ne dokaže krivica.

Ako ste propustili